City Experiences, What to do in Buenos Aires?, Tips and Tricks

Storstadssemester: 11 skäl att åka till Buenos Aires

Carina L

By | May 12, 2017 | 2 comments

Storstadssemester buenos aires

Den Argentinska treenigheten är fotboll, tango och biff. Men det finns flera anledningar att semestra Buenos Aires. Se vad du bör göra, vad du kan hoppa över och varför du ska äta innan går på en tangoshow.

Vädret

Testa: Storstadssemester i oktober

Skippa: Badsemester i januari

Eftersom Argentina ligger på det södra halvklotet så är årstiderna “tvärtom”, vi firar jul mitt i sommaren och “midsommar” mitt i vintern. Det innebär också, att när hösten är som mörkast och kallast, när det regnar horisontellt och du inte har sett solen på tre veckor, då sitter vi på uteserveringen i solen och njuter av en kall öl,,. Lämna ylletröjan och regnjackan hemma, ta med dig shortsen solglasögonen och kom hit på årets höstsemester, släpp fångarna loss, här är det vår i oktober.

Att årstiderna är tvärtom betyder alltså också att vi har sommar när ni har vinter MEN. Sommaren här, framför allt januari och februari skojar man inte bort. Det blir fort upp mot 40 grader och Buenos Aires är en storstad med få pooler och inga stränder. Det finns en flod, den så kända Rio de la Plata, men där badar knappt fiskarna om de kan låta bli. Så vill du på badsemester välj Mexico eller Brasilien, men vill du äta gott, dricka ännu bättre och uppleva fotboll, folkliv, kultur och dans; då ska du komma hit.

Storstadssemester buenos aires

Maten

Testa: inälvsmaten

Skippa: sjömat

Argentinska kor bor på landet. De går utomhus och äter gräs. Dom råmar på spanska och de flesta har aldrig sett en ladugård. Det märks. Kvaliteten på kött och charkuterivaror här är imponerande. Här tar man vara på HELA kon. Är du känslig och helst inte vill veta vad du äter, sluta läs här.  Tycker du om kött och vill pröva något nytt, annorlunda och fantastiskt: Gå till en bra “Parilla” och beställ chinchulines (inälvor) de ska vara nästan brända för att få den rätta krispigheten, droppa lite färsk citron över och njut, eller varför inte mollejas (kalvbräss) och riñón (njure) som rensas och marineras i citron innan det läggs på grillen. (Hör du till de konservativas skara, beställ en “milanesa” den argentinska motsvarigheten till Wienerschnitzel med pommes frites, kanske inte den mest innovativa kulinariska upplevelsen, men löjligt gott, väldigt barnvänligt, och lika Argentinskt som Maradona.)

Ovan nämnda Milanesa finns också med alternativet panerad fisk. Detta är den enda fiskrätt du behöver testa här. Chile har bra lax, i Peru serverar de fantastisk ceviche (och sushi!).  I Argentina äter vi kött. Punkt.

Storstadssemester Buenos Aires

Drycken

Testa: Fernet o Coca

Skippa: Gancia

Jodå, flesta dricker vin i Argentina. Och åker du till norra delen av landet, Mendoza närmare bestämt, kommer du att dricka Malbec till du storknar. Men om du vill ha en paus, testa Fernet Branca med Coca Cola. Denna italienska bittra likör som påminner om Jägermeister i sin rena form blandas med Coca Cola och är den naturliga följeslagaren på alla argentinska grillfester (och de är många).  Jag hävdar fortfarande att detta är den enda alkoholhaltiga dryck som inte gör dig bakfull. (Men då måste du bara dricka fernet o cola hela dagen, tar du ETT glas vin är det kört…)  Gancia däremot påminner om en blandning av studenttidens allra billigaste vita viner med tillsatt Sprite. För alla som föredrar vin utan tillsatt socker, välj nåt annat.

Storstadssemester Buenos Aires

Sightseeing

Testa: San Telmo

Skippa: Puerto Madero

Puerto Madero är det den modernaste delen av Buenos Aires, här finns höghus, en strand/hamnpromenad, breda gator och dyra restauranger. Här är rent, dyrt och organiserat. Tillbringar du en helg/vecka i det här området är det precis som vilken som helst storstadssemester i Europa. Det är har du sett förr, skippa det och vandra några kvarter upp till San Telmo istället.

När jag för 7 år sen för första gång kom till San Telmo så var min första tanke, så det är HÄR Sydamerika ligger. Här är gatorna trånga, restaurangerna många och det dansas, sjungs och säljs allt från ölsejdlar med påven på till antikviteter.  Det är här du fyndar årets julklappar på söndagsmarknaden; en poncho till pappa, lokalt designade skor och/eller smycken till syskonen, en tango-hatt til morbror eller varför inte den obligatoriska “mate-koppen”. I San Telmo finns massor av mysiga barer med träbänkar och lokalt producerad öl, du hittar också små men lyxiga biff-restauranger och på gatan utanför kan du köpa allt från hemgjorda piroger (empanadas) till tangoklasser.

Storstadssemester buenos aires

Fotboll

Testa: Independiente

Skippa: Boca

JA jag vet, Maradonna bla. bla bla. Trots att alla svenskar borde vara Boca fans (laget har fått sina färger från vår flagga) så står jag fast. Boca är inte värt det. Ska man vara ärlig (och det ska man, det har mamma sagt)  är laget inte särskilt bra (framför allt efter att Tevez har flytt fältet), fanklubben är visserligen högljudd (de kallas för den tolfte  spelaren) men klubben har gjort det i stort sett omöjligt för icke-medlemmar att köpa biljetter. För att bli medlem måste du först stå i kö i upp till åtta år så har du tänkt dig hit de närmaste 7 så bör du tänka om.  Vill du se “riktigt” fotboll så kolla vilket lag som ligger bäst till av: San Lorenzo. Racing eller Independiente. Minst lika bra fotboll för halva priset. (Du kan läsa mer om mina fotbollsupplevelser och åsikter här).

Storstadssemester buenos aires

Shopping

Testa: lokal design
Skippa: elektronik

Argentina har väldigt strikta importregler vilket gör att nästan alla internationella produkter / märken är dyrare än hemma. Tanken är naturligtvis att stödja den inhemska produktionen. Hittills har det gått sådär. Den nationella industrin saknar ofta både investeringar, erfarenhet och råvaror vilket ger produkter till ett visserligen lågt pris, men som antagligen har gått sönder innan du har bordat planet hem till Arlanda. Konst, design och kultur däremot, håller världsklass. Här finns tusentals lokala kläd- sko- och smyckesdesigners och konstnärer. I de många designboutiquerna hittar du allt från färgglada pingvintilbringare till vackra handgjorda kvalitetsknivar och fantasifulla leksaker. Köp tavla, en vas eller nya örhängen, men skippa allt med sladd…

Storstadssemester Buenos Aires

Party

Testa:
Almagro

Skippa: Palermo

Alkohol är billigt här. Även om priserna har gått upp de sista åren så betalar du mindre för en helkväll här än EN bättre flaska vin på Systemet, framför allt om du undviker de stora turiststråken (Puerto Madero o Plaza Serrano) och väljer att dricka lokalt i stället för imponerat.

Palermo har länge varit det “heta” området för alla som vill äta gott, dricka mycket eller festa fram till morgontimmarna. För alla dem som vill dansa fram till frukost så är “Palermo Hollywood” fortfarande kvarteret där det festas nästan dygnet runt.  Men för alla oss andra rekommenderas Almagro. Detta område som länge präglats av det stora köpcentret, några peruanska restauranger och de turistiga men imponerande tango centre Esquina Carlos Gardel, har de senaste åren fått allt fler alternativ. Här hittar du allt från små oberoende teatrar och kulturcenter med vin för 40 kronor flaskan till traditionella cafeer där småkakorna är färska och mormödrarna många. Barerna här öppnar sent, så se till att du har sovit en stund innan, ta taxi fram och tillbaka eftersom gatorna i utkanten av det här området inte är de säkraste och se till att ha bekväma skor för här kommer du att dansa, lyssna på musik, äta tapas eller småkakor, eller bara njuta av folkvimlet i många timmar.

Storstadssemester buenos aires

Vinet

Testa:
Mendoza

Skippa: Malbec

Med risk för att förlora mitt Argentinska uppehållstillstånd; jag tycker inte om Malbec. Den nationella stoltheten som har fått sitt namn från den dåliga smaken i munnen (Mal=dålig +boca=mun) är helt enkelt inte min stil. Själv dricker jag helst Cabarnet från Mendoza (testa “Cuvelier los andes” eller “Alamos”) men här är priserna fortfarande så pass låga att det går helt fint att testa sig fram. För vinentusiasten är ett besök i vindistriktet i norra Argentina nästan ett måste. Om du av någon outgrundlig anledning vill ha en paus från vindrickandet finns här också lokal produktion av både olivolja och diverse sötsaker samt en imponerande natur. Ta med en tröja om du åker upp i bergen eftersom temperaturen här är betydligt lägre än i stort sett resten av landet.  Åker du på en organiserad rundtur till “Puente del Inca”  får du kanske till och med se något så exotiskt som snö …

Storstadssemester buenos aires

Tempot:

Testa: Flanera och drick mate

Skippa: att fara runt och leta sevärdheter

Jag tror på fullt allvar att Argentinare är världens mest långsamtgående folk, men de är fantastiska på att strosa runt och småprata med allt och alla (gärna samtidigt). Att gå runt kvarteret tar gärna en timme eftersom du måste hälsa på, och småprata med, grönsakshandlaren, bagaren, kiosk-damen, grannens hund och de två uteliggarna som räknas lika mycket som dina grannar som alla andra.

Som stressad skandinav kan det vara svårt att förstå varför man måste gå 4 i rad på trottoaren och promenera i snigelfart, men har du en gång testat att korsa Buenos Aires som en skållad råtta i 38 graders värme och rusningstrafik så lär du dig snart att uppskatta flanerandet. Buenos Aires erbjuder helt enkelt en lite långsammare storstadssemester. Mate, denna traditionella dryck förtjänar egentligen en egen artikel, men kort förklarat är detta sydamerikanska beska te argentinarnas motsvarighet till fika så får du chansen att testa så gör det.

Storstadssemester

Tango

Testa: Milonga

Skippa: Maten på tangoshowerna

De flesta argentinare dansar inte tango. Helt sant. Men de allra flesta LEVER tango. De kan sångerna, de hedrar melankolin, och de är stolta över sitt kulturarv även om de allra flesta aldrig kommer att bjuda upp dig till en sväng-om. De som dansar däremot, gör det fantastiskt och har ofta gjort det i minst 50 år. Du finner dem på “milongaerna” danstilställningarna (tänk dig den svenska folkparken möter Norén…det pratas lite, det dricks inte särskilt mycket, det spelas dramatisk och melankolisk musik och dansas fantastiskt.) Du kan läsa mer om milonga här.

Den totala motsatsen är de stora tangoshowerna som slåss om turisternas gunst. Här visar unga talangfulla dansare upp nummer som skulle få deras mormödrar att vända sig i graven. Men det är sensuellt, det är känslosamt och det är imponerande. En sak bara, skippa maten; De flesta tango-shower har en meny för hela säsongen vilket innebar att kocken som lagade din mat ikväll, lagade samma mat igår och i förrgår och i förrgår….det är inget FEL på maten, den är bara lika spännande som IKEAS lunchmeny…

Storstadssemester

Människorna

Mitt största problem med att hitta 11 anledningar till att åka till Buenos Aires är att det egentligen finns en anledning att åka hit. Argentinarna!  Även om Argentinarna hävdar att ha den bredaste avenyn, de sötaste bakverken, den bästa biffen så kan du säkert hitta både, äldre slott, bättre desserter och finare stränder på andra ställen. MEN Argentinarna hittar du bara här. Här skulle jag kunna skriva något om snygga latinos, men det var faktiskt inte (bara) det jag tänkte på 😉

Argentinarna som gråter när de är ledsna och skrattar när de är glada helt oavsett vem som ser på. De kan skrika åt varandra i 10 minuter för att sedan ge varandra en kram och gå hem och se på fotboll ihop.

De är de mest empatiska människor som finns, om du i Sverige skadar dig och har ett bandage på fingret frågar i bästa fall din mamma vad som hänt. Här frågar din granne, din chef, din danslärare vad som hänt. Alla har en lösning, en kräm, en tablett eller en huskur du bör prova. 2 kommer att dyka upp utanför din dörr med ovannämnda kräm, eller en sötsak, och 3 kommer att ringa och fråga om du använt just deras husmorstips och vara övertygade om att det helt säkert är därför du har blivit frisk. Oavsett om du är rik eller fattig, pratar spanska eller kom hit för en vecka sen kommer du att upptäcka att Argentinarna bryr sig om dig.

Argentinarna; tar sig tid att grilla köttet i många timmar medans de sippar på EN drink, de kan dricka te och prata politik i evigheter, och de promenerar som jag kommenterat tidigare långsammare än någon annan. Här tar man sig tid att smaka på biffen, smutta på vinet och njuta av livet.  Är du stressad kom hit och lev livet lite långsammare om än bara för några dagar.

Välkommen till storstadssemester i Buenos Aires.

 • Share this article!

Wow! Don't forget to check the 'Activities you might like' right here

SO FAR, THIS ARTICLE HAS 2 COMMENTS!

 1. Annika Wahlgren Rennerskog

  28/08/2017 - 1:33 pm

  Hej Carina

  I will write this message in swedish, if it will be ok for you. In other wise let me know, I change to english.

  Jag och min man kommer att resa till BA 31/10-13/11, framförallt för att besöka vår son med familj som är i BA hösten 2017, men också för att uppleva BA och se närliggande omgivningar. Vi kommer inte att resa några längre turer då tiden blir för kort.
  Vi vill besöka San Antonio de Areca under festivalen i mitt av November. Mina frågor är:
  När är bästa datum ( 11-12/11 ) ?
  Kan man kombinera med en övernattning på en estancia i närheten ?
  Hur tar man sig dit och runt på bästa sätt, utan att hyra bil ?
  Vad blir priset ?
  Kan ni hjälpa oss att boka det i så fall ?
  Vi är ( troligtvis) 4 vuxna och 1 bebis/10 mån.

  Andra besöksmål som kan bli aktuella är Uruguay/Colonia del Sacramento, ev Montevideo och Tigre. Men ber att få återkomma om vi behöver mer information och hjälp ang detta.

  Har du några förslag som inte kanske står på Top light listan, får du gärna delge oss det.

  Vi är hyfsat resvana, men har ej varit i Latin Amerika tidigare. Pratar inte spanska.

  MVH
  Annika Wahlgren Rennerskog

  Reply
   
  1. webmaster

   28/08/2017 - 3:04 pm

   Hej Annika,

   No problem at all!

   Det går jättebra att skriva på svenska, även om det ibland kan ta lite längre tid att få svar eftersom det bara är jag i teamet som pratar svenska (om det väldigt bråttom är det bättre att skriva på engelska så att mina kollegor också kan hjälpa till).

   San Antonio de Areco är en jättemysig by ett par timmar från Buenos Aires, där biffen är om möjligt ännu godare än i Buenos Aires. Jag skickar ett mail med mer information om hur ni kan ta er dit, övernattning, förslag och priser etc.

   Vi hörs snart.

   Reply